Știu, la prima vedere, lâna poate părea o alegere ciudată atunci când vine vorba despre un costum. Multă lume crede că este vorba despre o stofă groasă, care poate irita pielea, însă în realitate lucrurile stau invers, iar țesătura din care este făcut costumul tău este una deosebit de fină și calitativă. Iar asta deoarece toate costumele noastre sunt produse din 100% țesături naturale, sau care au în compoziție cel puțin 60 de procente din lână de cea mai înaltă calitate.
Un astfel de articol vestimentar va avea nevoie de întreținere specială, atât cu privire la modul de curățare, cât și la condițiile în care acesta este purtat sau lăsat în repaus.
Iată câteva sfaturi pe care m-aș bucura dacă le-ai respecta cu strictețe pentru ca produsul tău să arate impecabil și după perioade îndelungate de timp, de peste câțiva ani. Le-am numerotat în ordinea importanței, chiar dacă le consider pe toate ca fiind necesare.
- Nu spălăm produsul în mașina de spălat Dacă sacoul a fost murdărit sau pătat, îl curățăm printr-o metodă CHIMICĂ, la o curățătorie (atenție, curățătorie, nu spălătorie, există o diferență). Din păcate, programul de spălat lână al mașinii tale de spălat este o LEGENDĂ. Nu folosi mașina pentru produse din lână, riști să le deteriorezi iremediabil!
- Încearcă pe cât posibil să nu duci la curățat (sacoul îndeosebi) foarte des. Contactul cu apa sau chimicalele folosite la curățătorii va modifica ireversibil, de-a lungul timpului, structura firului de lână, făcându-l mai aspru și mai dens, iar țesătura își va schimba aspectul.
- Dacă ai purtat sacoul de mai multe ori și gulerul a început să fie murdar, încearcă variantele de mai jos:
– O soluție formată din 3 linguri de apă și o lingură de amoniac. Poți umezi un tampon de bumbac în această soluție, apoi ștergi petele și zonele strălucitoare.
– Oțet încălzit. Udați o cârpă curată în oțet cald și ștergeți zonele murdare.
- Lanolina din lâna are proprietatea de a se autocurăța. Dacă este vorba despre sacou, îl scoateți afară pe umerașul special de sacou și îl lăsați la aer, cel puțin 12 ore, astfel încât aerul să circule prin firul de țesătură cât mai mult. O să scăpați de mirosurile neplăcute de mâncare, transpirație, țigară etc. Chiar și atunci când nu folosiți produsul o lungă perioadă de timp, o expunere afară, la aer, îi va reda prospețimea.
5. Costumul (sacou+pantalon+vestă) se păstrează pe umerașul special de costum. Sacoul are întărituri și pernuță în zona umărului și e obligatoriu să fie păstrat pe umeraș special. Pantalonul se păstrează pe bara cu burete a umerașului, astfel încât să-și păstreze dunga intactă și să nu cadă.
- Când apelăm, totuși, la curățătoria chimică?
– Pantalonul este cel care poate fi curățat mai des, pentru că este mai predispus la murdărie decât sacoul sau vesta. Doar dacă l-am murdărit/pătat îl ducem la curățătorie. Altfel, încercăm să nu-l ducem foarte des. Poate fi scos afară, la aer, dar fără a fi acoperit de sacou. Aerul trebuie să circule prin țesătură.
– Sacoul poate fi dus la curățătorie chiar și o dată pe an, chiar dacă îl porți o dată pe săptămână. Atâta timp cât nu l-ai pătat, îl păstrezi pe umerașul special și îl scoți afară la aer după câteva purtări, nu este nevoie de metodele curățătoriilor chimice.
Top Cele mai vandute produse din magazin
Rochie midi mătase croi în A
Top Basic Ivory
Rochie Royal Stripes
Rochie midi print cu mâneca raglan și fundă la spate
Rochie lejeră fără pense din in bej
Rochie midi stofă lână croi lejer cu pense
Rochie midi din in bleo cu pliuri și năsturei ajustabili
Top Minimal Ivory